1. Noutăți/Știri pe scurt
-
04.2023 Politica de Coeziune 2021-2027, lansată la Iași în prezența comisarilor europeni Elisa Ferreira și Nicolas Schmit.
Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, au participat astăzi alături de alți oficiali români și europeni, precum și de reprezentanți ai autorităților locale din Iași – președintele Consiliului Județean Costel Alexe și primarul municipiului Iași, Mihai Chirică, la evenimentul de lansare a Politicii de Coeziune 2021 – 2027 care a avut loc la Palatul Culturii din Iași. Cu această ocazie, au fost prezentate investițiile de 46 miliarde euro cuprinse în Politica de Coeziune, care sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional, și cuprind domenii precum creșterea competitivității economice și a nivelului de digitalizare, modernizarea sistemului de sănătate, dezvoltarea infrastructurii de transport, ocuparea forței de muncă, tranziția către o economie verde, combaterea sărăciei, pescuit și acvacultură durabile.
Link informații
-
04.04.2023 Platforma de talente în inovare: punctul de intrare în oportunitățile din cadrul ecosistemului european de inovare
Noua platformă de talente în inovare din cadrul Noii agende europene de inovare a fost lansată recent. Această platformă va ajuta companiile europene, în special start-up-urile, să atragă talente din afara Uniunii Europene (UE), deschizând noi oportunități de angajare pentru cetățenii UE. În etapa inițială, Platforma va oferi informații despre oportunitățile de finanțare, puncte de contact în mai multe țări, precum și un set de instrumente digitale pentru start-up-uri pentru a lansa afaceri în UE. În următoarea fază, va fi un instrument de potrivire pentru inovatori, antreprenori și toate talentele de pe glob care doresc să creeze, să lucreze și să trăiască în Europa. Instrumentele au fost împărțite în trei categorii principale: oportunități de finanțare, servicii de sprijin și vin în Europa. Alte instrumente utile, cum ar fi setul de instrumente pentru analiza datelor și proprietatea intelectuală (IP), sunt, de asemenea, disponibile pe Platformă.
Link informații
-
03.04.2023 A fost publicată o versiune actualizată a AGA
O versiune actualizată a proiectului de model de acord de finanțare adnotat (AGA) a fost publicată pe pagina web a portalului pentru documentele de referință Orizont Europa. Asigurați-vă că utilizați această ultimă versiune deoarece este un document de referință important, atât pentru solicitanți (propunerea în pregătire), cât și pentru participanți (proiect în curs de implementare).Această nouă versiune include:
– ajustări care adaugă clarificări la adnotările publicate anterior (în special la articolul 6 și anexa 5, inclusiv Open Science);
– o actualizare cu adnotări corporative ale articolelor 7, 8, 9, 11 și 20;
– noi adnotări pentru articolele 10 și 12 și în anexa 5 pentru parteneriatele cofinanțate, infrastructurile de cercetare și PCP-PPI.
Link informații
https://ncp.brussels/an-updated-aga-draft-has-just-been-published/
-
12.04.2023 A fost aprobată Ordonanța de urgență care prevede regulile generale de accesare a tuturor fondurilor aferente Politicii de Coeziune 2021-2027
Guvernul României a adoptat, în ședința de astăzi, 12 aprilie 2023, un act normativ care prevede măsuri de uniformizare a accesării celor 46 miliarde de euro de care va beneficia România prin Politica de Coeziune 2021-2027.
Conform comunicatului oficial, prin adoptarea acestui act sunt instituite măsuri pentru integrarea lecțiilor învățate din perioada anterioară de programare 2014-2020, precum măsuri noi în vederea simplificării, reducerii sarcinii administrative, dar și consolidarea capacității autorităților de management de implementare și gestiune a programelor în perioada 2021-2027.
Link informații
-
04.2023 Indexul brevetelor EPO 2022
Creșterea cererii de brevete europene a fost determinată de companii din afara Europei.
Link informații
https://ec.europa.eu/newsroom/rtd/items/783828/en
-
04.2023 Consultare publică privind implementarea Mecanismului de redresare și reziliență
Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență (2020-2024). Aceasta va examina eficacitatea, eficiența, coerența și relevanța progresului său în atingerea obiectivelor Regulamentului RRF și în ce măsură a creat valoare adăugată UE.
Link informații
-
04.2023 Misiunea UE pentru adaptarea la climă își lansează portalul
Comisia Europeană a lansat un portal pentru a promova Misiunea UE de adaptare la schimbările climatice. Portalul oferă informații despre Misiune și cele mai recente evoluții în ceea ce privește livrarea acesteia, inclusiv de către autoritățile regionale și locale care participă în calitate de semnatari ai Cartei și prin proiecte de cercetare.
Link informații
-
04.2023 Evenimentul de lansare al EIT Cultură și creativitate
EIT Culture & Creativity se alătură familiei EIT Knowledge and Inovation Communities. Acesta va aduce sectoarele și industriile culturale și creative (CCSI) în cea mai mare rețea de inovare din Europa. Evenimentul Moonshot al EIT Culture & Creativity din 30 mai oferă până la 250 de participanți din întreaga Europă o oportunitate de a stabili un obiectiv comun pe termen lung și ambițios pentru competitivitatea CCSI-urilor europene și rolul lor critic în viitorul Europei.
Link informații
https://ec.europa.eu/newsroom/eusciencehubnews/items/785100/en
-
04.2023 215,5 milioane EUR disponibile pentru promovarea biochimiei și bioeconomiei circulare a Europei
CBE JU a publicat al doilea apel pentru propuneri de proiecte. Un total de 215,5 milioane EUR vor fi dedicate promovării industriilor circulare competitive pe bază de bio din Europa pe 18 subiecte. Toate părțile interesate din ecosistemul industriilor circulare bazate pe bio pot aplica până pe 20 septembrie 2023, ora 17:00, ora Bruxelles-ului.
Link informații
https://www.cbe.europa.eu/news/eu2155-million-available-advancing-europes-circular-bio-based-economy
-
30.04.2023 Certificate de excelență din partea Comisiei Europene pentru apeluri MSCA
Pentru cei ce au certificate de excelență din partea Comisiei Europene pentru apeluri MSCA, proiecte ce ar fi putut fi finanțate de Comisie dacă bugetul apelului ar fi permis, de analizat posibilitatea solicitării unei finanțări la nivel național, prin PNRR.
Link informații
2. Programe de finanțare
-
01.04.2023 EIC Accelerator
EIC Accelerator este un instrument de finanțare din cadrul Horizon Europe dedicat sprijinirii startupurilor și IMM-urilor care au potențialul de a crea noi piețe sau de a transforma piețele existente. Finanțare: Pentru acest apel, se pot obține granturi sub 2.5 milioane de euro și investiții (cu equity) de la 500.00 de euro, până la 15 milioane de euro pentru activități de scalare sau alte tipuri de activități de extindere.
Pot aplica startupuri, IMM-uri (inclusiv spin-off-uri) sau persoane fizice care doresc să își deschidă un startup/IMM) în vederea dezvoltării și extinderii unor inovații cu impact ridicat. Soluțiile propuse trebuie să fie depuse pentru anumite Provocări (lista disponibilă aici).
Link informații
https://eic.ec.europa.eu/eic-2023-work-programme_en
-
04.2023 S-a deschis primul apel din cadrul Programul (Interreg VI-B) NEXT Bazinul Mării Negre
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în calitate de Autoritate de Management pentru Programul (Interreg VI-B) NEXT Bazinul Mării Negre a lansat joi, 30 martie 2023, primul apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului.
Se pot depune proiecte care să contribuie la obiectivele specifice ale Programului, respectiv:
Obiectivul Specific 1 – dezvoltarea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea de tehnologii avansate;
Obiectivul Specific 4 – promovarea adaptării la schimbările climatice şi a prevenirii riscurilor de dezastre și a rezilienței, pe baza unor abordări ecosistemice;
Obiectivul Specific 7 – consolidarea protecției și conservării naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi, inclusiv în zonele urbane și reducerea tuturor formelor de poluare.
Link informații
https://blacksea-cbc.net/interreg-next-bsb-2021-2027/calls-for-proposals/first-call-for-proposals
- 04.2023 Cel de-al doilea apel din cadrul Programului Interreg Europe 2021-2027 este deschis!
Luna trecută a fost lansat cel de-al doilea apel din cadrul Programului Interreg Europe 2021-2027.
Programul Interreg Europe sprijină schimbul și transferul de experiență, abordări inovatoare și consolidarea capacităților între autoritățile publice și alte organizații relevante pentru politici din Europa, în vederea îmbunătățirii instrumentelor lor de politică de dezvoltare regională.
Domeniile prioritare sunt: Smart; Green; Connected; Social; Citizens; Governance.
Bugetul total al apelului este de 130 milioane de euro.
Termenul limită de depunere este 9 iunie 2023.
Link informații
-
04.2023 NetZeroCities lansează programul de înfrățire a orașelor europene pentru neutralitatea climatică. Apelul Twin Cities se deschide pe 3 Mai 2023
Începând cu data de 3 mai, NetZeroCities va lansa un nou apel pentru orașele europene, programul de înfrațire Twin Cities, ce constă în schimbul de cunoștințe și transferul de bune practici între orașe pentru obținerea neutralității climatice.
Noul program Twin Cities (Orașe Gemene) este un program personalizat, o alianță între cele 53 de orașe selectate pe apelul anterior Pilot Cities (printre care și Cluj) și orașele europene ce vor fi alese pe apelul Twin Cities.
Obiectivul general al programului Twin Cities este de a promova conexiuni durabile între orașele care se confruntă cu provocări similare în diferite domenii de poluare în drumul către obținerea neutralității climatice.
Link informații
-
04.2023 Bursele postdoctorale MSCA: Peste 260 de milioane euro pentru a permite cercetătorilor să desfășoare activități de cercetare de frontieră în întreaga lume
Comisia Europeană a lansat o nouă cerere de propuneri pentru bursele postdoctorale din 2023 în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (MSCA). Cu un buget de 260,5 milioane de euro, aceste granturi vor spori potențialul creativ și inovator al cercetătorilor postdoctorali care doresc să dobândească noi competențe prin formare avansată și mobilitate internațională, interdisciplinară și intersectorială. Cererea de propuneri va permite, de asemenea, organizațiilor din întreaga lume, inclusiv universități de vârf, centre de cercetare, organizații publice și private și întreprinderi mijlocii, să atragă cercetători talentați.
Termenul limită de depunere este 13 septembrie 2023.
Link informații
-
04.2023 LIFE 2023 Apeluri de propuneri: 611 milioane EUR disponibile pentru a da viață ideilor ecologice
Comisia Europeană a lansat apelurile de propuneri de proiecte pentru 2023 ale programului LIFE.
În acest an, sunt disponibile 611 milioane de euro pentru conservarea naturii, protecția mediului, acțiunile climatice și proiectele de tranziție la energie curată.
Ce apeluri s-au deschis?
Proiecte de acțiune standard (SAP): natură și biodiversitate – 148,4 milioane EUR
Proiecte de acțiune standard (SAP): economia circulară și calitatea vieții – 81 milioane EUR
Proiecte de acțiune standard (SAP): atenuarea și adaptarea la schimbările climatice – 66,35 milioane EUR
Proiecte strategice integrate (SIP): climă și mediu – 83 milioane EUR
Granturi de funcționare pentru anumite entități non-profit, care au semnat un acord-cadru de parteneriat – 14 milioane EUR
Replicare asistență tehnică – 6,5 milioane EUR
Proiecte pentru abordarea priorităților legislative și politice ad-hoc (PLP) – 15 milioane EUR
Link informații
-
04.2023 PNRR: În luna mai ar urma să se lanseze 17 apeluri de proiecte
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat miercuri, 19 aprilie 2023, calendarul apelurilor PNRR actualizat la data de 13 aprilie 2023. Potrivit documentului, în luna mai 2023, ar urma să se lanseze 17 apeluri.
Link informații
-
04.2023 Apelurile COST sunt deschise: mai sunt 6 luni
Numărătoarea inversă a început oficial, apelul 2023 pentru noi propuneri de acțiuni COST se încheie în șase luni, pe 25 octombrie 2023, la ora 12.00 (amiază) CEST. A COST Action este o rețea de cercetare interdisciplinară care reunește cercetători și inovatori pentru a investiga un subiect timp de 4 ani. Deschise către toate domeniile științei și tehnologiei, inclusiv cele noi și emergente, acțiunile COST sunt, de asemenea, de jos în sus, ceea ce înseamnă că puteți propune o rețea bazată pe propriile interese sau idei. Finanțarea pe care o primește o acțiune COST acoperă cheltuielile activităților de rețea și poate fi utilizată pentru a finanța evenimente, misiuni științifice pe termen scurt, școli de formare, activități de comunicare și instrumente de rețea virtuală.
Link informații
https://www.cost.eu/open-call-countdown/
-
04.2023 Primele ghiduri pentru finanțarea companiilor prin Programul Tranziție Justă, lansate în consultare publică
Autoritatea de Management pentru Programul Tranziție Justă a lansat astăzi, 27 aprilie 2023, în consultare publică două ghiduri ale solicitantului aferente Acțiunii Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului – Componenta Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă.
Link informații
-
04.2023 SynergistEIC: Oportunitate de finanțare pentru start-upuri deep tech
SynergistEIC a lansat primul Open Call pentru companiile GreenTech. SynergistEIC este un proiect finanțat de Uniunea Europeană care a început în ianuarie 2023 cu un buget total de 1.986 de milioane de euro, pentru a ajuta startup-urile, scaleup-urile și IMM-urile europene de deeptech din sectorul GreenTech să se extindă în UE și la nivel global.
Link informații
-
30.04.2023 Apel de exprimare a interesului pentru Văile Regionale ale Inovării (RIV)
Până la data de 18 septembrie 2023 este deschis apelul de exprimare a interesului pentru Văile Regionale ale Inovării (RIV), cu scopul de a consolida și promova ecosistemele europene de inovare, conectând toate teritoriile UE, pentru a aborda provocările societale arzătoare ale Europei și pentru a încuraja o coeziune mai puternică. Orizont Europa susține acest demers printr-un apel care se va lansa la data de 17 mai 2023 în cadrul acțiunii EIE (European Innovation Ecosystems), iar I3 (Interregional Innovative Investmens) din cadrul ERDF (European Regional Development Fund) va lansa un alt apel, la aceeași dată. De urmărit pe portalul F&T programele HORIZON și I3! Cu accent pe abordarea decalajului în inovare, se alocă un total de 170 de milioane EUR, 100 de milioane EUR și, respectiv, 70 de milioane EUR.
Link informații
3. Evenimente/Conferințe/Seminarii
-
04.2023 Descoperiți Conferința de politici EUSEW 2023
Conferința de politici EUSEW este cea mai mare conferință dedicată surselor regenerabile și utilizării eficiente a energiei din Europa. Cea de-a 17-a ediție a Conferinței de politici va fi organizată într-un format hibrid la Bruxelles și online în perioada 20-22 iunie 2023.
Link informații
https://sustainable-energy-week.ec.europa.eu/policy-conference_en
-
04.2023 Politica de Coeziune 2021-2027: Lansarea oficială la nivelul României a avut loc la Iași
Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, au participat luni, 3 aprilie 2023, alături de alți oficiali români și europeni, precum și de reprezentanți ai autorităților locale din Iași – președintele Consiliului Județean Costel Alexe și primarul municipiului Iași, Mihai Chirică, la evenimentul de lansare a Politicii de Coeziune 2021 – 2027 care a avut loc la Palatul Culturii din Iași.
Cu această ocazie, au fost prezentate investițiile de 46 miliarde euro cuprinse în Politica de Coeziune, care sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional, și cuprind domenii precum creșterea competitivității economice și a nivelului de digitalizare, modernizarea sistemului de sănătate, dezvoltarea infrastructurii de transport, ocuparea forței de muncă, tranziția către o economie verde, combaterea sărăciei, pescuit și acvacultură durabile.
Link informații
-
04.2023 „Fără scuze”, deoarece cea mai recentă inițiativă a UE oferă regiunilor în urmă un instrument pentru a schimba lucrurile
Indicele de competitivitate regională 2023 a plasat România pe ultimul loc, dar cei care lucrează pentru a stimula inovația în regiunile sale cred că viitorul ar putea fi acum în propriile mâini. În indicele de competitivitate regională al UE, publicat recent, care clasifică cât de atractivă este o zonă pentru oameni și afaceri, România a ajuns cu șase regiuni în ultimele 10. Întreaga țară, cu excepția regiunii din jurul capitalei, București, este colorată într-un nuanță închisă de roz pe una dintre hărțile din index, indicând un nivel scăzut de inovație. Acest lucru este în contrast puternic cu nordul Europei, în jurul Țărilor de Jos și Scandinaviei, unde fiecare regiune se află în fruntea clasamentului.
Link informații
-
04-28.04.2023 EU MRS WEEK 2023
Săptămâna strategiilor macroregionale ale UE (Săptămâna UE MRS) este cel mai mare eveniment anual dedicat celor patru strategii macroregionale ale UE:
1) Strategia UE pentru regiunea Mării Baltice (EUSBSR);
2) Strategia UE pentru Regiunea Dunării (EUSDR);
3) Strategia UE pentru Regiunea Adriatică și Ionică (EUSAIR);
4) Strategia UE pentru Regiunea Alpină (EUSALP)
De la lansarea Săptămânii MRS a UE în 2020, aceasta a devenit o platformă importantă de comunicare și creare de rețele, sporind coordonarea dintre țările participante MRS, interacțiunile dintre MRS și reprezentanții instituțiilor UE și promovând probleme orizontale, cum ar fi procesul de integrare, învățarea politicilor și schimb de bune practici.
Link informații
https://eumrsweek.regio-events.eu/
-
04.2023 Fondul de inovare: Ziua de informare privind al treilea Apel de finanțare pentru proiecte la scară mică
Pe 20 aprilie, Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) și DG Climate Action a Comisiei Europene organizează o zi informativă pentru a prezenta cea de-a treia cerere de proiecte la scară mică a Fondului de inovare. Acest nou apel va fi lansat pe 30 martie 2023, cu un buget de 100 de milioane EUR pentru proiecte cu costuri totale de capital cuprinse între 2,5 milioane EUR și sub 7,5 milioane EUR.
Link informații
-
04.2023 Abordări practice ale noului Bauhaus European
Noul Bauhaus european (NEB) ca inițiativă pentru a declanșa o nouă generație mai holistică de proiecte a fost lansată în 2021. Ar trebui să încurajeze noi căi de generare a proiectelor și să evidențieze exemple promițătoare. Pentru practicienii programului, provocarea de a-l integra corect în ciclul de viață al programului și al proiectului este încă acolo. Bazându-ne pe evenimentul nostru anterior NEB (1 iunie 2022), în acest eveniment am dori să facem un brainstorming cu dumneavoastră despre cum să integrați principiile NEB în implementarea programelor Interreg.
Link informații
https://www.interact-eu.net/events/practical-approaches-new-european-bauhaus
-
04.2023 Ziua COST ONLINE
Această COST Info Day online este deschisă tuturor cercetătorilor și inovatorilor din orice stadiu al carierei și din orice domeniu de cercetare, în special tinerilor cercetători, precum și personalului R&I. Scopul este de a informa cercetătorii și inovatorii despre cum să se conecteze cu Acțiunile COST sau să depună o propunere de acțiune COST, rolul și impactul programului COST și beneficiile participării la COST pentru carierele cercetătorilor, cu accent pe tinerii cercetători.
Link informații
https://www.cost.eu/cost-events/online-cost-info-day-2023/
-
04.2023 Anul european al competențelor
A avea o forță de muncă cu competențele solicitate contribuie la creșterea durabilă, duce la mai multă inovație și îmbunătățește competitivitatea companiilor. Lucrătorii calificați se bucură de oportunități mai bune de angajare, precum și de posibilități mai largi de a se angaja pe deplin în societate. Acest lucru este esențial pentru a ne asigura că redresarea economică, precum și tranzițiile verzi și digitale sunt echitabile și juste din punct de vedere social. Anul european al competențelor va ajuta companiile să abordeze deficitul de competențe din UE. Anul va contribui, de asemenea, la discuția privind ceea ce este necesar pentru a dota lucrătorii și companiile din UE cu competențele de care au nevoie pentru a-și atinge întregul potențial.
Link informații
https://www.europeanyearofskills-festival.com/en
-
04.2023 Sesiune informativă online „Văile inovației regionale – cereri de propuneri” 25 mai 2023
La 25 mai 2023, Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA) organizează un webinar informativ pentru a afla mai multe despre apelurile de propuneri pentru Valea Inovării Regionale (RIV).
Link informații
-
04.2023 Parteneriate pentru Orizont Europa: proiecte de orașe inteligente
Prezentarea ideilor și competențelor pentru propuneri de proiecte, sesiuni inspiratoare și paneluri și întâlniri țintite 1:1 pentru crearea de consorții.
Link informații
https://partnerships-for-horizon-europe-4edition.b2match.io/
-
04.2023 Experimentează La Biennale
Noul eveniment colateral Bauhaus european al celei de-a 18-a expoziții internaționale de arhitectură a La Biennale di Venezia – 25 și 26 mai 2023, intitulat „Soluții spațiale radicale, dar posibile viitoare”.
Pentru prima dată, Uniunea Europeană va fi prezentă cu un eveniment la Expoziția Internațională de Arhitectură – La Biennale di Venezia. Urmând tema centrală a Bienalei de arhitectură 2023, „Laboratorul viitorului”, și în conformitate cu misiunea Noului Bauhaus european, conferința a fost concepută ca un laborator radical, intelectual și practic al viitorului. Evenimentul va permite experților, studenților și vizitatorilor să experimenteze, să descopere și să proiecteze viitorul cu puterea minții lor.
Link informații
https://new-european-bauhaus.europa.eu/get-involved/experience-la-biennale_en
-
04.2023 REPowerEU – oportunități financiare pentru cercetare și inovare
Eveniment de informare pentru comunitatea de cercetare și inovare în domeniile energiei, mobilității, transporturilor și Euratom.
Pe data de 23 mai 2023, DG Cercetare și Inovare va organiza un eveniment de informare la Bruxelles cu privire la oportunitățile financiare și de afaceri dincolo de Orizont Europa, care poate sprijini adoptarea de piață a noilor tehnologii și sisteme.
Link informații
https://research-innovation-community.ec.europa.eu/events/5C8vdR0EOrBg3zEFSDMdqT/overview
-
04.2023 Ziua de informații Horizon Europe – Cluster 1
Această zi de informare își propune să informeze solicitanții (potențialii) despre subiectele incluse în programul de lucru „Sănătate” al Clusterului 1 din 2024
Despre eveniment
În cadrul pilonului 2 al Orizont Europa, Clusterul 1 se concentrează pe Sănătate și urmărește să realizeze următoarele șase destinații care se potrivesc cu Planul Strategic: Menținerea sănătății într-o societate în schimbare rapidă, Trairea și munca într-un mediu care promovează sănătatea, Abordarea bolilor și reducerea bolilor Povara, Asigurarea accesului la îngrijiri medicale inovatoare, durabile și de înaltă calitate, Deblocarea întregului potențial al noilor instrumente, tehnologii și soluții digitale pentru o societate sănătoasă Menținerea unei industrii de sănătate inovatoare, durabile și competitive la nivel global.
Link informații
https://research-innovation-community.ec.europa.eu/events/OSYlT74DBdeo397co1CGj/overview
-
04.2023 Horizon Europe – Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Doctoral Networks 2023 – Eveniment de informare a apelurilor
Rețelele de doctorat reprezintă o parte cheie a acțiunilor Marie Skłodowska-Curie din cadrul programului-cadru Orizont Europa. Există trei moduri de implementare diferite: rețele standard de doctorat (DN), doctorate comune (JD) și doctorate industriale (ID).
Link informații
https://research-innovation-community.ec.europa.eu/events/7ipbqmZ4PgO9sJ4gRVdpoR/overview
-
04.2023 A cincea școală de vară JRC privind finanțele durabile
Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene are plăcerea de a anunța cea de-a 5-a ediție a Școlii de vară privind finanțarea durabilă.
În timp ce acțiunile de politică pentru combaterea schimbărilor climatice sunt luate într-un ritm din ce în ce mai mare, percepțiile experților sugerează că riscurile asociate cu aceasta, cum ar fi dezastrele naturale și evenimentele meteorologice extreme, sunt încă cele mai impactante și cele cărora suntem cel mai puțin pregătiți să le suportăm.
Link informații
-
04.2023 Ziua coordonatorilor Orizont Europa: managementul granturilor
Comisia Europeană organizează o nouă sesiune informativă special concepută pentru coordonatorii propunerilor Orizont Europa. Participanții la propunere și alte părți interesate sunt, de asemenea, bineveniți să participe. Acest webinar va aborda pregătirea și semnarea acordurilor de grant, precum și aspectele juridice și financiare. Nu este nevoie să vă înregistrați – pur și simplu accesați pagina evenimentului pe 8 iunie.
Link informații
https://ncp.brussels/events/horizon-europe-coordinators-day-grant-management-2/
-
20-22.06.2023 Săptămâna europeană a energiei durabile 2023
Tema acestei ediții va fi „Accelerarea tranziției la energie curată – către facturi mai mici și abilități mai mari”. Sub tema „Accelerarea tranziției către energie curată – către facturi mai mici și competențe mai mari”, Săptămâna europeană a energiei durabile (EUSEW) 2023 va avea loc la Bruxelles și online în perioada 20-22 iunie 2023.
Link informații
https://energy.ec.europa.eu/events/european-sustainable-energy-week-2023-2023-06-20_en
-
10-13.04.2023 Conferința ”Smart diaspora – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei”
Conferința își propune să creeze un spațiu al dialogului și al colaborării între cercetătorii români, indiferent de locul unde trăiesc și lucrează, continuând seria întâlnirilor comunității științifice românești din țară și străinătate începută în anul 2008.
Link informații
https://www.diaspora-stiintifica.ro/index.html
-
19-22.06.2023 Simpozion internațional privind datele și modelarea transporturilor (ISTD 2023)
ISTDM 2023 oferă oamenilor de știință un forum pentru a discuta despre procese și provocări pentru a modela și gestiona în mod corespunzător sistemele de transport viitoare. De asemenea, oferă oportunități de întâlnire cu factorii de decizie politică și de a-i ajuta să elaboreze viitoarele legislații în domeniul transporturilor.
Link informații
https://joint-research-centre.ec.europa.eu/events/istdm2023-2023-06-19_en
-
06-07.09.2023 ICSD 2023 (Conferința Internațională pentru Dezvoltare Durabila)
Conferința Internațională pentru Dezvoltare Durabilă este organizată de Centrul European de Dezvoltare Durabilă în colaborare cu Universitatea CIT. Al 11-lea ICSD 2023 este inspirat din provocarea critică a sustenabilității umane, ecologice și economice în ceea ce privește generațiile prezente și viitoare într-un context la scară globală.
Link informații
https://ecsdev.org/conference/11th-icsd-2023
-
24-27.09.2023 Cea de-a 9-a conferință internațională IEEE Smart Cities
Cea de-a 9-a Conferință Internațională a Orașelor Inteligente IEEE va cuprinde discursuri, sesiuni plenare, paneluri, expoziții din industrie, prezentări de hârtie și postere, precum și tutoriale ale experților din întreaga lume despre orașele inteligente. Cercetătorii, practicienii și studenții din întreaga lume sunt invitați să trimită lucrări pentru a fi luate în considerare pentru a fi prezentate la conferință și pentru a discuta cele mai recente tendințe și abordări emergente și inovatoare pentru orașele inteligente. Evenimentul va permite practicienilor, factorilor de decizie și administratorilor orașului, operatorilor de infrastructură, reprezentanților industriei și cercetătorilor să aibă o abordare holistică pentru realizarea orașelor inteligente care necesită o dezvoltare durabilă, infrastructuri inteligente și incluziuni sociale, elaborarea de noi reglementări și analizarea posibilităților de implementare a soluțiilor dezvoltate la nivel internațional. scară, precum și stabilirea de noi priorități relevante pentru orașele inteligente.
Link informații
4. Publicații/Studii diverse
-
04.2023 Viitorul raport al JRC privind sistemul de transfer de tehnologie din România
Conform Tabloului de bord european din 2022 privind inovarea, România este un inovator emergent, clasat pe ultimul loc în rândul celor 27 de state membre ale UE în ceea ce privește performanța în materie de inovare. Țara prezintă o intensitate a cercetării și dezvoltării (C&D) cu mult sub media UE-27; în 2021, cheltuielile totale pentru C&D s-au ridicat la doar 0,47 % din PIB, investițiile publice reprezentând aproximativ 0,2 % din PIB. În 2022, țara s-a confruntat, de asemenea, cu o scădere considerabilă a ponderii inovatorilor interni de produse, comparativ cu anul precedent.
Link informații
https://ec.europa.eu/assets/rtd/eis/2022/ec_rtd_eis-country-profile-ro.pdf
-
04.2023 Implementarea interdisciplinarității în universitățile intensive în cercetare: bune practici și provocări
Implementarea interdisciplinarității, dar și a transdisciplinarității în activitățile de educație și cercetare din universități nu este ușoară, întrucât structurile de guvernare și organizatorice, dezvoltarea carierei academice și modelul financiar se bazează în mare parte pe discipline. Acest lucru se schimbă treptat, dar provocări rămân. Pentru a identifica aceste provocări și pentru a avea o idee despre progresele înregistrate, a fost elaborat un sondaj și distribuit universităților membre LERU.
Link informații
https://www.leru.org/publications/implementing-interdisciplinarity-in-research-intensive-universities-good-practices-and-challenges
5. De urmărit…
-
15.04.2023 Comisia Europeană: În următorii 7 ani, FSE+ va investi în dezvoltarea și testarea proiectelor de inovare socială din toate țările membre UE
În luna Aprilie a avut loc conferința finală a proiectului SEED – Social Innovation Ecosystem Development, prin intemerdiul căruia, alături de partenerii din Grecia, Slovenia și Italia dezvoltăm centrele naționale de competențe pentru inovare socială în fiecare dintre cele patru țări. Centrul Național de Competențe în Inovare Socială din România este o inițiativă prin care sunt susținuți antreprenorii sociali din România, organizațiile suport, cercetătorii în inovație socială, factorii de decizie și funcționarii publici să lucreze împreună pentru a implementa cu succes viitoarele proiecte sprijinite prin FSE+ în domeniul inovării sociale.
Link informații
-
04.2023 Fondul de tranziție justă (Just Transition Fund) v-a asigura un traseu lin către regiunile neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon
Fondul pentru tranziție justă (JTF) ajută acele regiuni care vor fi cel mai greu afectate de tranziția ecologică să păstreze locurile de muncă și să-și diversifice economiile. O mare parte din fondurile totale de 25,4 miliarde EUR vor fi dedicate IMM-urilor și dezvoltării competențelor.
Link informații
-
04.2023 Comisia Europeană solicită susținerea masivă a facilitării educației digitale și a furnizării de competențe digitale
Marți, 18 aprilie 2023, Comisia Europeană a adoptat două propuneri de recomandare a Consiliului în contextul Anului european al competențelor pentru a sprijini eforturile statelor membre și ale sectorului educației și formării de a furniza tuturor cetățenilor europeni educație și formare digitală de înaltă calitate, incluzivă și accesibilă.
Propunerile abordează cele două provocări principale comune identificate atât de Comisie, cât și de statele membre ale UE:
- lipsa unei abordări la nivelul întregii administrații în ceea ce privește educația și formarea digitală;
- dificultățile legate de înzestrarea oamenilor cu competențele digitale necesare.
Link informații
-
26.04.2023 MAT: Programul pentru incubatoare tehnologice și de afaceri, lansat în consultare publică
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat astăzi, 26 aprilie 2023, în consultare publică, procedura de implementare a programului multianual de înființare și dezvoltare de incubatoare tehnologice și de afaceri. Programul vizează crearea unei rețele de incubatoare de afaceri în România de către mediul universitar, în principal pentru asigurarea unor condiții favorabile dezvoltării și creșterii IMM-urilor înființate de studenții în an terminal și/sau masteranzi/doctoranzi.
Link informații
-
26.04.2023 În anul 2024 ar urma să se lanseze apelurile în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român
Elveția a semnat un acord-cadru bilateral cu România la 12 decembrie 2022, cu ocazia vizitei oficiale a președintelui Confederației, Ignazio Cassis, la București. Acest acord definește obiectivele celei de-a doua contribuții pentru România, domeniul de aplicare, forma și utilizarea ajutorului, precum și principalele prevederi pentru punerea în aplicare a acestuia.
În acest sens, obiectivele celei de-a doua contribuții elvețiene sunt:
1) promovarea creșterii economice și a dialogului social, reducerea șomajului (în rândul tinerilor);
2) gestionarea migrației și sprijinirea integrării, creșterea siguranței și securității publice;
3) protejarea mediului și a climei;
4) consolidarea sistemelor sociale;
5) implicare civică și transparență.
Link informații
-
04.2023 Noi competențe și locuri de muncă pentru viitorul verde al Europei
Obiectivul UE de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 și obiectivul nostru final de neutralitate climatică pentru 2050 vor necesita schimbări profunde în economia și sistemele noastre energetice. De la proiectarea de mașini electrice până la operarea de ferme solare uriașe care generează energie electrică din surse regenerabile, vor fi necesare noi locuri de muncă și noi competențe pentru a construi această economie mai ecologică.
Link informații
https://climate-pact.europa.eu/news/new-skills-and-jobs-europes-green-future-2023-04-28_en