1. Noutăți/Știri pe scurt
  • Trei noi Capitale ale Culturii pentru 2023
De la 1 ianuarie, trei orașe dețin titlul de Capitală Culturală Europeană pentru 2023 în Europa – Elefsina (Grecia), Timișoara (România) și Veszprém (Ungaria).
Link informații
Three new Capitals of Culture for 2023 | Culture and Creativity (europa.eu)
  • 01.2023 Fondul de inovare: Finanțarea Conferinței de tehnologie curată inovatoare
Pe 19 ianuarie, factorii de decizie, investitorii, părțile interesate și liderii industriilor se vor reuni pentru a sensibiliza comunitatea finanțatorilor publici și privați cu privire la numeroasele oportunități de afaceri oferite de Fondul de inovare al UE.
Link informații
https://cinea.ec.europa.eu/news-events/events/innovation-fund-financing-innovative-clean-tech-conference-2023-01-19_en
  • 01.2023 MCID: România își achită toate datoriile către Agenția Spațială Europeană și plătește inclusiv prima tranșă pentru 2023
Executivul a aprobat în ședința de miercuri, 18 ianuarie 2023, Hotărârea de Guvern inițiată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), pentru plata contribuției financiare restante a României și a contribuției financiare parțiale a României pentru anul 2023 la Agenția Spațială Europeană (ESA).
Conform Hotărârii de Guvern, România va achita către ESA suma de 273.735.232 lei, reprezentând contribuția financiară restantă a României pentru anii anteriori, dar și prima tranșă a contribuției financiare a României pentru anul 2023 la programele opționale ale Agenției Spațiale Europene,
Link informații
https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/30494/mcid-romania-isi-achita-toate-datoriile-catre-agentia-spatiala-europeana-si-plateste-inclusiv-prima-transa-pentru-2023

·         27.01.2023 Comisia Europeană a lansat un hub de date privind ecosistemele europene de inovare

Comisia Europeană a anunțat joi, 26 ianuarie 2023, că la numai 6 luni de la adoptarea Noii agende europene pentru inovare, o masă critică de proiecte în curs de desfășurare va contribui direct la obiectivele agendei. Proiectele sunt incluse în noul hub de date privind ecosistemele europene de inovare (EIE), o bază de date interactivă care prezintă toate proiectele finanțate în cadrul programului EIE.
Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri organizează joi, 16 februarie 2023, un webinar informativ despre Programul de lucru pentru Ecosistemele europene de inovare (EIE) 2023-2024.
Link înscriere
https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/InnovationEcosystem
Programul de lucru EIE vizează crearea unor ecosisteme de inovare mai conectate, mai incluzive și mai eficiente, care să sprijine extinderea companiilor și să stimuleze inovarea pentru a aborda provocări importante.
Această sesiune informativă specială se va concentra asupra a patru apeluri – CONNECT:
  • HORIZON-EIE-2023-CONNECT-01-01 – Organisation of Women TechEU 2023-2024
  • HORIZON-EIE-2023-CONNECT-01-02 – Preparatory action for setting up joint programmes among innovation ecosystems actors
  • HORIZON-EIE-2023-CONNECT-02-01 – Stimulating Experimentation Practices
  • HORIZON-EIE-2023-CONNECT-02-02 – Specialist Advisory Services to build capacities on innovation
O echipă de experți va împărtăși informații despre programele de lucru și procesul de aplicare.
Link informații
https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/30546/comisia-europeana-a-lansat-un-hub-de-date-privind-ecosistemele-europene-de-inovare
  • 01.2023 România va beneficia de o contribuţie financiară nerambursabilă în valoare de 221,5 milioane franci elveţieni prin Programul de cooperare elveţiano-român
În şedinţa Guvernului României de joi, 26 ianuarie 2023, a fost aprobat Acordul cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea celei de-a doua contribuţii elveţiene în anumite state membre ale Uniunii Europene pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, semnat la Bucureşti, la 12 decembrie 2022.
Potrivit notei de fundamentare, Programul de cooperare va promova dezvoltarea sustenabilă, creșterea economică pe termen lung, coeziunea socială și protecția mediului. De asemenea, va respecta incluziunea socială și economică a grupurilor dezavantajate în vederea unei optime utilizări a oportunităților și beneficiilor de dezvoltare, va urmări aplicarea principiilor privind buna guvernanță, utilizarea eficientă a resurselor și va respecta o competiție deschisă și corectă, precum și egalitatea și demnitatea umană, inclusiv cu privire la gen.
Link informații
https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/30554/romania-va-beneficia-de-o-contributie-financiara-nerambursabila-in-valoare-de-221-5-milioane-franci-elvetieni-prin-programul-de-cooperare-elvetiano-roman
  • 02.2023 Programul Cadru European pentru R&I – Atelierul de sinergii al Fondului de Inovare
Atelierul se concentrează pe adunarea participanților din proiecte mature de cercetare și inovare finanțate în cadrul programelor de finanțare ale UE pentru cercetare și inovare (în special Orizont 2020) pentru a explora oportunitățile de finanțare din cadrul Fondului pentru inovare pentru a-și implementa tehnologiile.
Link informații
https://cinea.ec.europa.eu/news-events/events/european-framework-programme-ri-innovation-fund-synergies-workshop-2023-02-08_en

  1. Programe de finanțare
  • Primul apel URBACT IV pentru rețele de planificare a acțiunilor este deschis până la 31 martie 2023
Apelul se adresează în primul rând administrațiilor orașelor care sunt dispuse să colaboreze cu alte orașe europene pentru a dezvolta și implementa planuri de acțiune integrate pentru a răspunde provocărilor locale. Orașele și alte organisme publice din statele membre și statele partenere (Norvegia și Elveția) ale Uniunii Europene, precum și țările care beneficiază de Instrumentul de asistență pentru preaderare (Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia) sunt eligibile pentru a primi finanțare pentru participarea lor la rețelele de planificare a acțiunilor.
Link informații
https://urbact.eu/get-involved?utm_source=sendinblue&utm_campaign=Newsletter%20January%202023&utm_medium=email
  • 01.2023 Priorități circulare de finanțare a întreprinderii commune Europei Biobazate pentru 2023
Programul anual de lucru CBE JU 2023
În 2023, întreprinderea comună Circular Biobased Europe (CBE JU) va deschide un apel care acoperă 18 subiecte pentru depunerea de propuneri de proiecte, cu un buget indicativ total de 215,5 milioane EUR. Prezentare generală de mai jos listează cele 18 subiecte ale apelurilor, mai multe detalii despre apeluri găsiți în programul de lucru atașat. Programul anual de lucru 2023 se bazează pe prioritățile strategice din Agenda strategică de cercetare și inovare (SRIA) a CBE JU. Acest document de ghidare a fost elaborat în comun de ambii parteneri fondatori ai CBE JU, Comisia Europeană și Consorțiul pentru Industrii Bio-based, cu sprijinul Biroului de Program și adoptat de Consiliul de conducere al CBE JU. Programul anual rezultă și din colaborarea dintre partenerii fondatori și echipa CBE JU.
Ziua de informare 20 aprilie 2023
O zi de informare este programată să aibă loc pe 20 aprilie 2023 la Bruxelles, ca un eveniment în persoană, cu ample oportunități de networking față în față. Sesiunile vor fi de asemenea transmise online. Apelul de propuneri se va deschide după eveniment, iar termenul limită a apelului este planificat pentru 20 septembrie 2023.
Link informații
https://errin.eu/news/circular-biobased-europe-joint-undertaking-funding-priorities-2023
  • 01.2023 Instrumentul I3 „CREȘTEREA CAPACITĂȚII – STRAND 2B” APEL DESCHIS
Instrumentul de investiții în inovare interregională (I3) creează legături pentru colaborarea interregională, reunind actori din diferite regiuni ale UE care investesc în proiecte comune de inovare de-a lungul priorităților S3 și aproape de piață. În cadrul Instrumentului I3, un nou apel „Consolidarea capacităților în regiunile mai puțin dezvoltate – componenta 2b” a fost publicat în decembrie 2022, cu termenul limită de 16 martie 2023, ora 17:00 (CET).
Obiectivul apelului este de a testa noi abordări pentru a crește capacitatea ecosistemelor regionale de inovare din regiunile mai puțin dezvoltate care participă la lanțurile valorice ale UE. Acțiunile din cadrul prezentei cereri vor facilita cooperarea dintre regiunile care doresc să dezvolte și să-și sporească capacitatea de a participa la programul de investiții interregionale în inovare, de ex. pentru depunerea de propuneri în cadrul cererilor de instrumente I3 Componentele 1 și 2a.
Link informații
https://errin.eu/news/i3-instrument-capacity-building-strand-2b-call-now-open
  • 13.01.2023 Programul URBACT IV: A fost lansat primul apel dedicat rețelelor de planificarea a acțiunilor
Luni, 9 ianuarie 2023, a fost lansat primul apel de proiecte din cadrul Programului de Cooperare Teritorială Europeană, URBACT IV. Programul este este cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și integrează în activitățile sale prioritățile transversale ale UE în materie de politici digitale, ecologice și de egalitate de gen.
Apelul oferă orașelor din statele membre ale UE, din statele partenere și din cinci țări IPA (Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia) ocazia de a se îmbarca într-o călătorie unică de 2,5 ani. Pe parcursul acestei perioade, partenerii din rețelele aprobate vor învăța și vor face schimburi pe o temă specifică, vor experimenta soluții și, în cele din urmă, vor coproiecta strategii integrate pentru a face față provocărilor la nivel local.
Link informații
https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/30449/programul-urbact-iv-a-fost-lansat-primul-apel-dedicat-retelelor-de-planificarea-a-actiunilor
  • 01.2023 Comisia lansează noi apeluri în valoare de peste 600 de milioane EUR pentru a sprijini cercetarea și inovarea în cadrul misiunilor UE
În urma adoptării programelor de lucru Orizont Europa 2023-2024, Comisia Europeană a lansat noi cereri pentru 2023 în valoare de peste 600 de milioane EUR pentru a sprijini cercetarea și inovarea în cadrul celor cinci misiuni ale UE – Adaptare la schimbările climatice, Cancer, Restaurarea oceanului și a apelor noastre. , Orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic și O înțelegere a solului pentru Europa. Se așteaptă că această investiție va avea ca rezultat, de exemplu, o mai bună pregătire a autorităților locale și regionale pentru a face față riscurilor legate de climă, optimizarea intervențiilor minim-invazive de diagnosticare a cancerului, refacerea a cel puțin 25 000 km de râuri cu curgere liberă, furnizarea Contractelor Climate City cu 100 orașe și ieșirea din laboratoarele vii.
Link informații
https://research-and-innovation.ec.europa.eu/news/all-research-and-innovation-news/commission-launches-new-calls-worth-over-eu600-million-support-research-and-innovation-under-eu-2023-01-20_en
  • 30.01.2023 Apel de proiecte pentru promovarea culturii române în străinătate prin Programul Cantemir
Institutul Cultural Român (ICR) a anunțat vineri, 27 ianuarie 2023, relansarea Programului de finanțare și parteneriate culturale Cantemir, destinat proiectelor din mediul internațional. În cadrul acestui program, derulat anterior în perioada 2006-2012 și reluat în 2023 cu unele modificări, ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).  Operatorii culturali sunt invitați să depună solicitările de finanțare în perioada 20 februarie – 21 martie 2023. La sesiunea de selecție poate participa orice persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială sau persoană juridică de drept public ori privat, din România sau de pe teritoriul Uniunii Europene, care are calitatea de operator cultural, nu are datorii la bugetul de stat sau la bugetul local și și-a respectat obligațiile asumate prin contractele de finanțare nerambursabilă anterioare. Documentele necesare înscrierii, incluse în regulamentul Programului, vor fi completate și transmise la adresa programulcantemir@icr.ro, într-un singur PDF (max 10MB), până la 21 martie 2023, ora 24:00 (GMT+2).
Link informații
https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/30560/apel-de-proiecte-pentru-promovarea-culturii-romane-in-strainatate-prin-programul-cantemir
  • 29.01.2023 România va beneficia de o contribuţie financiară nerambursabilă în valoare de 221,5 milioane franci elveţieni prin Programul de cooperare elveţiano-română
În şedinţa Guvernului României de joi, 26 ianuarie 2023, a fost aprobat Acordul cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea celei de-a doua contribuţii elveţiene în anumite state membre ale Uniunii Europene pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene, semnat la Bucureşti, la 12 decembrie 2022.
Potrivit notei de fundamentare, Programul de cooperare va promova dezvoltarea sustenabilă, creșterea economică pe termen lung, coeziunea socială și protecția mediului. De asemenea, va respecta incluziunea socială și economică a grupurilor dezavantajate în vederea unei optime utilizări a oportunităților și beneficiilor de dezvoltare, va urmări aplicarea principiilor privind buna guvernanță, utilizarea eficientă a resurselor și va respecta o competiție deschisă și corectă, precum și egalitatea și demnitatea umană, inclusiv cu privire la gen.
Link informații
https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/30554/romania-va-beneficia-de-o-contributie-financiara-nerambursabila-in-valoare-de-221-5-milioane-franci-elvetieni-prin-programul-de-cooperare-elvetiano-roman
  • 30.01.2023  Pe 15 februarie va fi publicat calendarul lansărilor apelurilor pentru noile programe din perioada 2021-2027
Joi, 26 ianuarie 2023, a avut loc prima ședință a Biroului Permanent al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România din anul acesta în cadrul căruia a fost invitat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, alături de secretarul de stat, Carmen Moraru, directorul general AMPOCU, Vladimir Rovințescu și o echipa din cadrul MIPE.
În cadrul întâlnirii, din partea CNIPMMR au participat membrii Biroului Permanent și președinții structurilor teritoriale care au reliefat cele mai importante subiecte din domeniul fondurilor europene. Aceștia au pus accent pe evidențierea lecțiilor învățate și stabilirea propunerilor de îmbunătățire a mecanismelor pentru perioada de programare 2021-2027.
Astfel, printre problemele ridicate de către antreprenorii prezenți s-au numărat: continuarea de finanțări dedicate start-up-urilor, includerea HORECA 2 în apelurile următoare de finanțare, rolul Băncii de Dezvoltare a României, înființarea depozitelor regionale de colectare și finanțarea formării profesionale continue.
În cadrul întâlnirii, domnul președinte Florin Jianu, a ridicat atenția asupra următoarelor subiecte:
  • lansarea a cât mai multor apeluri de finanțare în primul trimestru din acest an alături de un calendar care să indice cu exactitate termenele. Astfel, vor fi evitate perioadele de tranziție dăunătoare, atât pentru organizații cât și profesioniști, între programele operaționale și diversele perioade de finanțare;
  • dezvoltarea  capacității administrative a partenerilor sociali astfel încât dialogul să poată fi susținut la un nivel profesionist;
  • dezvoltarea de AM-uri private sau alte tipuri de concepte care să poată fi implementate și în sfera privată (bănci, parteneri sociali, FNGCIMM și alte tipuri de instituții care au capacitatea de a multiplica efortul venit din partea statului).
Link informații
https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/30559/pe-15-februarie-va-fi-publicat-calendarul-lansarilor-apelurilor-pentru-noile-programe-din-perioada-2021-2027

  1. Evenimente/Conferințe/Seminarii
  • 01.2023 Prima ședință plenară a Dialogului investitorilor în domeniul energiei
Prima reuniune plenară a Dialogului investitorilor în domeniul energiei își propune să informeze părțile interesate cu privire la activitatea în desfășurare a platformei, analizând în special evoluțiile și inițiativele legate de implementarea planului REPowerEU. Discuțiile facilitate se vor concentra asupra peisajului investițional actual și asupra modului în care aceasta poate sprijini finanțarea inovațiilor noi și necesare în sectorul energetic.
Link informații
https://commission.europa.eu/events/first-plenary-meeting-investors-dialogue-energy-2023-01-10_en
  • 01.2023 Ziua de informații Horizon Europe – Cluster 2
Această zi de informare își propune să informeze solicitanții (potențialii) despre subiectele de cercetare incluse în apelurile 2023 în cadrul Clusterului 2 „Cultură, creativitate și societăți incluzive”.
Link informații
https://research-innovation-community.ec.europa.eu/events/6wpb8q0qb5i1CN0VaWS5BF/overview
  • 01.2023 Ziua de informații Horizon Europe – Cluster 2
Această zi de informare își propune să informeze solicitanții (potențialii) despre subiectele de cercetare incluse în apelurile 2023 în cadrul Clusterului 2 „Cultură, creativitate și societăți incluzive”.
Link informații
https://research-innovationcommunity.ec.europa.eu/events/6wpb8q0qb5i1CN0VaWS5BF/overviewâ
https://errin.eu/events/cluster-2-brokerage-event-work-programme-2023
  • 01.2023 I3 Instrument Infoday: Componenta 2b Consolidarea capacităților în regiunile mai puțin dezvoltate
Scopul acestui eveniment este de a informa potențialii solicitanți cu privire la cererea de propuneri care decurge din Instrumentul de investiții interregionale în inovare (I3) – Strand 2b Capacity Building in Less Development Regions (LDR), care se va deschide pe 15 decembrie 2022.
Link informații
https://eismea.ec.europa.eu/events/join-i3-instrument-infoday-19-january-registration-open-2023-01-19_en
  • 01.2023 Săptămâna europeană a energiei durabile 2023
Tema acestei ediții va fi „Accelerarea tranziției la energie curată – către facturi mai mici și abilități mai mari”.
Sub tema „Accelerarea tranziției către energie curată – către facturi mai mici și competențe mai mari”, Săptămâna europeană a energiei durabile (EUSEW) 2023 va avea loc la Bruxelles și online în perioada 20-22 iunie 2023. EUSEW 2023 va include o conferință de politici, prestigioase premii EUSEW, Târgul Energiei cu standuri și cea de-a patra ediție a Zilei Europene a Energiei.
Link informații
https://energy.ec.europa.eu/events/european-sustainable-energy-week-2023-2023-06-20_en
  • 01.2023 Programul ERASMUS+ Sesiune informativă: Erasmus+ Sport 2023
Comisia Europeană și Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) organizează Ziua Erasmus+ Sport Info pe 30 ianuarie 2023 pentru a informa potențialii solicitanți despre contextul politic, programul viitor și oportunitățile de finanțare în 2023.
Link informații
https://www.eacea.ec.europa.eu/news-events/events/info-session-erasmus-sport-2023-2023-01-30_en
  • 01.2023 Smart Diaspora 2023. Diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat.
Conferința ”Smart diaspora – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei”  își propune să creeze un spațiu al dialogului și al colaborării între cercetătorii români, indiferent de locul unde trăiesc și lucrează, continuând seria întâlnirilor comunității științifice românești din țară și străinătate începută în anul 2008. Între 10 și 13 aprilie 2023, o nouă ediție va fi organizată la Timișoara, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI în parteneriat cu Academia Română.
Link informații
https://www.diaspora-stiintifica.ro/index.html
  • 01.2023 A 11-a Conferință Internațională pentru Dezvoltare Durabilă 2023
Perioada desfășurare 6-7 septembrie 2023
Obiectivul conferinței și cadrul filozofic
Conferința Internațională pentru Dezvoltare Durabilă este organizată de Centrul European de Dezvoltare Durabilă în colaborare cu Universitatea CIT (Canadian Institute of Technology). Cel de-al 11-lea ICSD 2023 este inspirat din provocarea critică a durabilității umane, ecologice și economice în ceea ce privește generațiile prezente și viitoare într-un context la scară globală.
Tema conferinței este:
„Crearea unei fundații unificate pentru dezvoltarea durabilă: cercetare, practică și educație”. Această temă subliniază fundamentul puternic oferit de utilizarea cercetării pentru a ne informa practicile, politicile și abordările analitice de zi cu zi. Conferința din 2023 va oferi din nou un forum pentru schimbul de idei, prezentarea rezultatelor cercetării și discutarea problemelor profesionale relevante pentru știința durabilității.
Link informații
https://ecsdev.org/conference/11th-icsd-2023
  • 01.2023 Simpozion internațional privind datele și modelarea transporturilor (ISTDM2023)
ISTDM 2023 oferă oamenilor de știință un forum pentru a discuta despre procese și provocări pentru a modela și gestiona în mod corespunzător sistemele de transport viitoare. De asemenea, oferă oportunități de întâlnire cu factorii de decizie politică și de a-i ajuta să elaboreze viitoarele legislații în domeniul transporturilor.
Link informații
https://joint-research-centre.ec.europa.eu/events/istdm2023-2023-06-19_en
  • 02.2023 Al treilea webinar CCRI (Inițiativa Circulară pentru Orașe și Regiuni) privind monitorizarea soluțiilor circulare
Al treilea webinar CCRI va avea loc pe 7 februarie, între orele 10.30 – 12.00 CET. Acest eveniment online va introduce conceptul de cadre de monitorizare pentru inițiativele economiei circulare. Bazându-se pe experiențele de la sol, va discuta exemple practice din orașe și regiuni și provocările conexe. Webinarul va prezenta pe scurt, de asemenea, Instrumentul de autoevaluare dezvoltat de Biroul de Coordonare și Suport al CCRI. Webinarul poate fi util pentru părțile interesate CCRI și autoritățile locale și regionale care doresc să monitorizeze impactul politicilor lor de economie circulară.
Link înregistrare
EUSurvey – Survey (europa.eu)
Înregistrarea celui de al 2-lea webinar CCRI privind apelurile Horizon Europe  – 15.12.2022
Acest webinar s-a concentrat pe oportunitățile de finanțare în cadrul noilor apeluri Orizont Europa de interes deosebit pentru noile proiecte CCRI. Peste 300 de participanți au participat la webinar, inclusiv reprezentanți ai părților interesate CCRI, autorități locale și regionale, mediul academic, organizații neguvernamentale, întreprinderi și multe altele. Participanții au primit informații utile despre apeluri, procesul de aplicare și criterii. Webinarul a prezentat, de asemenea, prezentări care împărtășesc sfaturi utile din experiența solicitanților, cum ar fi formarea de consorții puternice și dezvoltarea unei viziuni curate. Dacă ați ratat sesiunea sau doriți să vă reîmprospătați memoria, înregistrarea este disponibilă online.
Link înregistrare
CCRI Webinar: new Horizon Europe calls for proposals on circular economy at local & regional scale – YouTube
Noile apeluri din cadrul Horizon Europe Cluster 6 au fost deschise la 22 decembrie 2022, cu termenul limită de 28 martie 2023. Părțile interesate CCRI sunt invitate să își prezinte proiectele de cercetare și inovare în domeniul economiei circulare. Mai multe informații despre apeluri sunt disponibile în zona de finanțare a site-ului CCRI și pe Portalul de finanțare și licitații Orizont Europa
  • 01-07.03. 2023 Sesiuni de informare online URBACT IV
Doriți mai multe informații despre rețelele de planificare a acțiunii și apelul? Urmăriți seminariile URBACT:
https://urbact.eu/get-involved?utm_source=sendinblue&utm_campaign=Newsletter%20January%202023&utm_medium=email
  • 02.2023 Ziua informativă a Facilității de împrumut din sectorul public al Mecanismului pentru Tranziție Justă.
La 9 februarie 2023, Agenția Executivă pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), în colaborare cu Direcția Generală Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene (DG REGIO) și Banca Europeană de Investiții (BEI), va organiza a doua Zi informativă a facilitatea de împrumut pentru sectorul public al Mecanismului de tranziție justă. Ziua de informare va sublinia principalele caracteristici ale facilității și va explica în detaliu cum să primiți finanțarea disponibilă. De asemenea, se va baza pe lecțiile învățate din primele propuneri primite în cadrul facilității și va oferi cele mai bune practici și sfaturi pentru pregătirea unei propuneri de succes.
Link informații
https://ec.europa.eu/regional_policy/whats-new/newsroom/20-01-2023-register-for-the-second-info-day-on-the-public-sector-loan-facility_en
  • 14-15.02.2023 European Creative Industries Summit (#ECIS23)
Summitul european al industriilor creative de anul acesta (#ECIS23) este organizat în două părți. Prima parte este Adunarea #ECIS23, organizată în comun de ECBN și Institutul de Cercetare din Suedia (RISE) pe 15 februarie la Umeå, Suedia. Al doilea eveniment, conferința de închidere #ECIS23, este o colaborare între ECBN și Regiunea Skåne. Ambele evenimente vor avea loc sub auspiciile Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene.
Link informații
https://www.eventbrite.com/cc/ecis23-european-creative-industries-summit-1482649?aff=odeimcmailchimp&mc_cid=cd4abec3b2&mc_eid=ebd78223af
  • 02.2023 Ecosistemul european de inovare – Sesiune informativă online
Pe data de 16 februarie 2023, Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA) organizează un webinar informativ pentru a afla mai multe despre Programul de lucru pentru Ecosistemele Europene de Inovare (EIE) 2023-2024. Programul de lucru EIE își propune să creeze mai multe conexiuni, incluziune și ecosisteme eficiente de inovare, care să sprijine extinderea companiilor și să stimuleze inovația pentru a aborda provocări importante. Această sesiune informativă specială se va concentra pe patru Apeluri în CONNECT.
Link informații
https://eismea.ec.europa.eu/events/european-innovation-ecosystem-online-info-session-16-february-2023-2023-02-16_en?mtm_campaign=nwl_01_2023
  • 27-28.02.2023 Conferința Platformei părților interesate din economia circulară europeană
Comitetul Economic și Social European și Comisia Europeană vor găzdui Conferința părților interesate din economia circulară europeană din 2023, în perioada 27-28 februarie 2023. Evenimentul hibrid se va concentra pe rolul economiei circulare în stimularea redresării durabile, a autonomiei strategice deschise și a rezilienței.
Link informații
Annual Conference 2023: Recovery, Open Strategic Autonomy and Resilience | European Circular Economy Stakeholder Platform (europa.eu)
  • 13-14.03.2023 Viitorul materialelor energetice: atelier comun EERA EM4I și AMI2030
Un atelier comun între inițiativa EERA Energy Materials for Innovation (EM4I) și Advanced Materials 2030 Initiative (AMI2030).
Inițiativa EERA Energy Materials for Innovation (EM4I) a reflectat în timp util asupra importanței aducerii științei materialelor în prim-planul peisajului european de cercetare energetică, dacă dorim să atingem obiectivul net zero. Printr-o serie de ateliere tehnice organizate între 2021 și 2022, EM4I a identificat abordări ale științei materialelor care sunt transversale prin diverse aplicații energetice. Având în vedere obiectivul comun de a se asigura că cercetarea materialelor este abordată în Europa într-un mod cuprinzător și consecvent pentru a promova inovația în mai multe domenii (inclusiv energia), EERA EM4I și AMI2030 organizează împreună un atelier online care va avea loc pe 13 și 14 martie 2023. .
Link informații
https://www.eventbrite.be/e/the-future-of-energy-materials-eera-em4i-and-ami2030-joint-workshop-tickets-525431167767?aff=odeimcmailchimp&mc_eid=674fc34126&mc_cid=627e704081
  • 16-17.03.2023 Forumul orașelor 2023
Evenimentul reunește părți interesate urbane cheie la nivel european, național, regional și local care sunt angajați pentru un viitor verde și just al orașelor. Forumul orașelor este un eveniment bienal al Direcției Generale pentru Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene. Pentru această ediție, gazda noastră este Torino, un oraș cu o istorie vastă în transformarea urbană datorită tranziției sale de la orașul fabrică la un oraș al cunoașterii, culturii și inovației.
Link informații
https://www.citiesforum2023.eu/
  • 03.2023 Programul COST A 2-a Conferință Internațională GREENERING
Obiectivul COST Action GREENERING este de a promova și de a stimula aplicarea industrială a chimiei verzi și a tehnologiilor durabile, dezvoltând instrumente pentru extinderea și implementarea proceselor emergente în industrie.
Link informații
https://www.cost.eu/cost-events/greenering-conference-2023/
  • 10-13.04.2023 Conferința ”Smart diaspora – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei”
Conferința își propune să creeze un spațiu al dialogului și al colaborării între cercetătorii români, indiferent de locul unde trăiesc și lucrează, continuând seria întâlnirilor comunității științifice românești din țară și străinătate începută în anul 2008.
Link informații
https://www.diaspora-stiintifica.ro/index.html
  • 19-22.06.2023 Simpozion internațional privind datele și modelarea transporturilor (ISTD 2023)
ISTDM 2023 oferă oamenilor de știință un forum pentru a discuta despre procese și provocări pentru a modela și gestiona în mod corespunzător sistemele de transport viitoare. De asemenea, oferă oportunități de întâlnire cu factorii de decizie politică și de a-i ajuta să elaboreze viitoarele legislații în domeniul transporturilor.
Link informații
https://joint-research-centre.ec.europa.eu/events/istdm2023-2023-06-19_en
  • 20-23.06.2023 Săptămâna europeană a energiei durabile 2023
Sub tema „Accelerarea tranziției către energie curată – către facturi mai mici și competențe mai mari”, Săptămâna europeană a energiei durabile (EUSEW) 2023 va avea loc la Bruxelles și online în perioada 20-22 iunie 2023.
Link informații
https://commission.europa.eu/events/european-sustainable-energy-week-2023-2023-06-20_en
  • 06-07.09.2023 ICSD 2023 (Conferința Internațională pentru Dezvoltare Durabila)
Conferința Internațională pentru Dezvoltare Durabilă este organizată de Centrul European de Dezvoltare Durabilă în colaborare cu Universitatea CIT. Al 11-lea ICSD 2023 este inspirat din provocarea critică a sustenabilității umane, ecologice și economice în ceea ce privește generațiile prezente și viitoare într-un context la scară globală.
Link informații
https://ecsdev.org/conference/11th-icsd-2023
  1. Oportunității/Carieră
  • 01.2023 FAIR-IMPACT Apel pentru campioni
În cadrul proiectului FAIR-Impact a fost lansat apelul pentru ”FAIR Champions”, un grup de 12 experți care vor fi implicați activ în analizarea și modelarea politicilor și practicilor FAIR privind datele din domeniul în care activează, care vor acționa ca ambasadori pentru FAIR, se vor implică în comunitățile lor și care vor pleda pentru adoptarea rezultatelor proiectului. Grupul ”FAIR EOSC Champions” (European Open Science Cloud) va fi format din experți implicați activ în analiza și modelarea politicilor și practicilor FAIR privind datele din domeniul lor de interes. Fiecare ”FAIR Champion” va fi implicat în identificarea lacunelor și nevoilor de date de cercetare în cadrul comunității sale, pentru a crea un angajament mai larg cu principiile FAIR și pentru a modela și disemina rezultatele proiectului FAIR-IMPACT, de exemplu, facilitând roadshow-uri naționale și contribuind la dezvoltarea poveștilor de implementare FAIR. Diversitatea de gen, o reprezentare geografică echilibrată și o vastă expertiză interdisciplinară în cadrul politicii și practicii FAIR vor fi asigurate în evaluarea profilurilor.
Termenul limită pentru a aplica este vineri, 10 martie, ora 17.00 CET.
Link informații
https://fair-impact.eu/news/call-eosc-fair-champions-open
  1. Publicații/Studii diverse
  • 01.2023 Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030 a fost aprobată de Guvern

Ministerul Educației a anunțat miercuri, 18 ianuarie 2023, faptul că Guvernul României a aprobat Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030. Potrivit comunicatului oficial, este un moment de maximă importanță pentru învățământul românesc, fiind pentru prima dată când România adoptă o strategie națională dedicată educației pentru mediu și pentru schimbările climatice. Documentul programatic stabilește acțiuni clare pentru creșterea gradului de educație și de conștientizare, în rândul copiilor și tinerilor, privind dezvoltarea sustenabilă și responsabilizarea față de mediu. Obiectivele și măsurile prevăzute vizează mai multe paliere (educație formală și nonformală, resursă umană, inclusiv formarea cadrelor didactice, investiții, resurse deschise, parteneriate etc.), prin patru direcții de acțiune:

1) implementarea unui Program național educațional pentru mediu și climă;

2) identificarea, promovarea și facilitarea unor soluții pentru crearea și utilizarea de resurse educaționale;

3) crearea, dezvoltarea și sprijinirea reabilitării de infrastructură pentru școli sustenabile;

4) formarea resursei umane implicate în educația privind mediul și schimbările climatice în vederea promovării unei culturi a sustenabilității la nivelul instituțiilor de învățământ.

Link informații

https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/30497/strategia-nationala-privind-educatia-pentru-mediu-si-schimbari-climatice-2023-2030-a-fost-aprobata-de-guvern

 

  1. De urmărit…
  • 01-01.02.2023 Ilan Ramon International Space Conference, Tel Aviv, Israel
Conferința va avea loc în persoană la hotelul David Intercontinental din Tel Aviv. Conferința face parte din Săptămâna Spațială Israeliană, cu prezența internațională a șefilor agențiilor spațiale din întreaga lume, precum și a directorilor seniori din sectorul privat. Anul acesta, tema conferinței va fi „Pământul și spațiul devin una”. Conferința va include o expoziție de companii spațiale, permițând participanților să cunoască principalele companii spațiale israeliene și o zonă de întâlniri B2B.
Link informații
https://paragong.co.il/wp-content/uploads/2022/12/ISW-2023-Agenda.pdf
  • 05.2023 Forumul Economic de la Bruxelles
Marcați-vă calendarele pentru Forumul Economic de la Bruxelles de anul viitor, care va avea loc pe 4 mai 2023! Înscrierile se vor deschide în martie.